Peruskurssit

Mikä ihmeen potkunyrkkeily?

Kickboxing eli potkunyrkkeily on moderni, pelkistetyn tehokas ja suoraviivainen kamppailu-urheilulaji. Kickboxing on alkujaan kehitetty täyden kontaktin kilpailumuodoksi, joten lajissa harjoitellaan vain käytännön tositilanteissa toimivia tekniikoita. Amerikassa 1970-luvulla syntyneeseen yläpotkunyrkkeilyyn ovat vaikuttaneet nyrkkeily ja karate. Alapotkunyrkkeily on kehittynyt thai-nyrkkeilyn pohjalta. Thaimaassa lajia (Muay Thai) on harrastettu satoja vuosia. Suomeen potkunyrkkeily on tullut 70- ja 80-lukujen vaihteessa ja se on saanut paljon uusia harrastajia erityisesti viime vuosina.

 

K-1 on yksi potkunyrkkeilyn ottelumuodoista Full Contact ja Low Kick -ottelumuotojen rinnalla. K-1 on nopeasti kasvattanut suosiotaan viime vuosina ja todennäköisesti tulevaisuudessa tulee olemaan suosituin ottelumuoto. Sen kehittänyt 80-luvulla japanilainen Kazuyoshi Ishii, jonka tarkoituksena oli selvittää paras pystyottelu laji. K-1 nimi tulee siitä, että monet pystyottelulajit alkavat k-kirjaimella kuten Karate, Kickboxing, Kung-Fu, Kenpo ja Kagutougi (japanilainen nimitys kamppailu-urheilulle). Numero "1" viittaa pystyottelulajien kuninkuusluokkaan, samaan tapaan kuin moottoriurheilussa on F-1 luokka. K-1 ottelumuodossa sallittuja ovat polvipotkut, rystylyönti pyörähdyksellä sekä vastustajan niskasta tarttuminen.

 

Potkunyrkkeily sopii tehokkuutensa vuoksi erinomaisesti kuntoilumuodoksi - suurin osa Suomen potkunyrkkeilijöistä onkin mukana ihan kuntoilumielessä. Käytännönläheiset tekniikat takaavat lajin toimivuuden itsepuolustuksessa.

 


Seuraava peruskurssi

Peruskurssi järjestetään kaksi kertaa vuodessa, kevään(syyskuu) ja syksyn(tammikuu) alkupuolella, ja se kestää 3-4 kkKurssin tavoiteena on opettaa potkunyrkkeilyn perustekniikat (keltaisen vyön vaatimukset) ja kohentaa yleiskuntoa. Aikaisempaa kamppailulajitaustaa ei tarvita eikä erityisiä kuntovaatimuksiakaan ole. Minkäänlaisia erityisiä varusteita ei peruskurssin aikana tarvita. Alkuun pääsee verrytteluhousuilla ja t-paidalla. Vesipullo kannattaa ottaa mukaan jo ensimmäisiin harjoituksiin. Harjoituksissa ollaan paljain jaloin koska jalkineet saattavat vahingoittaa paria tai potkutyynyjä. Salin välinevarastosta on mahdollista ostaa käteisellä esim. käsisiteitä, hammassuojia sekä seuran t-paitoja ja housuja. Peruskurssien alkamisesta ilmoitellaan myös paikallisissa lehdissä ja Jyväskylän urheiluhallien ilmoitustauluilla. Peruskurssi maksaa 120 euroa, mikä sisältää peruskurssimaksun, säärisuoja ja käsisiteet. Muista kuitenkin, että kaikki salilla oppimasi tiedot ja taidot jäävät salin seinien sisäpuolelle. Kaikki "väärinkäytökset" käsitellään seuran työryhmässä ja väärinkäytöksiin syyllistynyt harrastaja erotetaan välittömästi seurasta!


Kurssin sisältö

Harjoituksia on kaksi kertaa viikossa ja kurssin päättää alueleiri Jyväskylässä. Peruskurssilla opetellaan nimensä mukaan potkunyrkkeilyn perusteita eli otteluasento, liikkuminen, peruslyönnit ja –potkut, väistöt ja torjunnat sekä näiden kombinaatioita. Salikuri ja oikea asenne lajia kohtaan alkavat kehittyä, nämä ovatkin kickboxing harrastajan perusedellytyksiä. Peruskurssilla on suuri paino myös kunnon kohottamisessa. Kurssilla on mahdollisuus hankkia Kickboxing-passi ja jo kurssin päätteeksi järjestettävästä leiristä saa passiin ensimmäisen merkinnän. Kurssin päätösleirillä suoritetaan keltaisen vyön vyökoe. Passin hankkinut ja siihen suoritetun vyökoe merkinnän saanut harrastaja voi jatkaa potkunyrkkeilyn harrastamista myös muissa seuroissa. Myös Jigotaissa harrastaja voi potkunyrkkeilypassin esittämällä jatkaa harjoittelua suoraan edistyneempien harrastajien ryhmässä, mikäli harjoitteluun tulee taukoa. Näin peruskurssia ei tarvitse käydä uudestaan.

 

Aikuisten peruskurssi

Kurssin ikäraja on 18 v. Aikuisten peruskurssin ohjaajana toimii Marko Saarinen.


Nuorten peruskurssi

Nuorten peruskurssi on tarkoitettu 13 - alle 18 vuotiaille tytöille ja pojille. Harjoittelussa huomioidaan erot fyysisessä kehityksessä ja kovaa kontaktia nuoret ottavat vain säkkiin tai potkutyynyihin. Nuorten peruskurssi ohjaajana toimii Jussi Maula. Kurssin jälkeen harjoittelu jatkuu nuorten jatkoryhmässä ja taitojen karttuessa on mahdollista edetä jopa kilparyhmään asti. Nuorten jatkoryhmän ohjaajana toimii Jigotai Kickboxingin kokenut nuorisovalmentaja Esa Maula.Peruskurssilta harrastajaksi

Kun peruskurssin jälkeen jatkaa potkunyrkkeilyn harrastamista, aletaan syventämään osaamista. Tekniikoita tulee paljon lisää ja niihin hankitaan oikeat liikeradat sekä nopeutta ja voimaa. Liikkeitä myös aletaan soveltamaan "matsinomaisesti". Kunto kasvaa oleellisesti ja motoriikkaa sekä venyvyyttä kehitetään paremmaksi. Tässä vaiheessa olisi jo hyvä hankkia omat nyrkkeilyhanskat ja tärkeimmät suojavarusteet. Kenenkään ei ole pakko otella, mutta lajin luonteen omaisesti osa harjoittelusta on sparrimaista paritekniikkaa. Sparratessa tekniikat tehdään kohtuudella eli kaikissa liikkeissä ja tekniikoissa kontakti "vastustajaan" säilyy kevyenä. Voimaa harjoitellaan ainoastaan tähän tarkoitukseen suunniteltuihin varusteisiin esim. potkutyynyihin, pistehanskoihin tai säkkiin.

Jigotai ry, Kickboxing Jyväskylän jäsenmaksu on 120 euroa / vuosi.

 


Kilpailutoiminta

Jos intoa ja taitoa riittää, harrastaja voi liittyä kilpailuryhmään, jossa valmistaudutaan kilpailuihin erittäin intensiivisellä treenillä. Otteleminen vaatii huippukuntoa ja suurta panostusta (eli aikaa). Mukaan tulevat tarkat treeniohjelmat ja aikataulut. Asenteen ja valmiuden on oltava kohdallaan eli kehässä kilpailijan on oltava parhaimmillaan niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Potkunyrkkeily kilpailutoiminta on tänään myös Suomessa erittäin aktiivista ja suomalaiset ovat pärjänneet todella hyvin sekä amatöörien että ammattilaisten EM - ja MM -otteluissa.

 


Vakuutukset

Potkunyrkkeilyn harrastaminen on turvallista ja vakavia vammoja tulee erittäin harvoin. Harjoittelijoita ei vakuuteta seuran puolesta. Huomatkaa myös, että vain harva vapaa-ajan vakuutus korvaa kamppailulajeissa sattuneet tapaturmat. Asian voi varmistaa kysymällä omasta vakuutusyhtiöstä. Jokaisen tulee itse huolehtia omasta vakuutusturvastaan. Potkunyrkkeilyliiton harrastajalisenssin hankkimisen yhteydessä on helppo ottaa edullinen potkunyrkkeilyvakuutus, katso lisää kohdasta Linsenssi

 


Vyökoejärjestelmä

Potkunyrkkeilyssä on käytössä vyökoejärjestelmä, eli harrastajalle myönnetään vyöarvoja kuten esim. judossa tai karatessa.

Vyökoejärjestelmän tavoitteena on motivoida ja palkita harrastajaa. Vyöt ei kuitenkaan missään nimessä ole lajissamme "itseisarvo". Esimerkiksi salikurimme ei vaadi, että vyö kuuluu automaattisesti harjoitusasusteisiin. Vyöt itseasiassa puetaankin

päälle vain suuremmilla leireillä, joissa ohjaajan on helppo tunnistaa harrastajan kokemus vyön värin perusteella.

Potkunyrkkeilyn vyöarvot:

Alemmat vyöarvot Ylemmät vyöarvot
Keltainen Oranssi Vihreä Sininen Ruskea Musta
5. kyu 4. kyu 3. kyu 2. kyu 1. kyu 1. dan

Idea

Toimivuus

Nopeus
(5 erääsparria)

Voima
(10 erää sparria)

Täydellisyys
(15 erää sparria)

Automaatio
(20 erää sparria)


Ylläolevasta kaaviosta näet mitä eri vyöarvojen tekniikoissa ja suorituksissa painotetaan. Alempien vöiden (5.-3. kyu) jälkeen ei tekniikkavalikoima enää suuresti lisäänny. Jotakin erikoisempia ja harvinaisempia tekniikoita (esim. hyppypotkut) ja tietenkin myös vaikeampia kombinaatioita tulee kuitenkin kuvioihin mukaan. Suurin painotus ylempien vöiden tekniikoissa ja suorituksissa on kuitenkin niiden voimakkuudessa, täydellisyydessä ja lopulta kaikkien osa-alueiden muuttumisella automaattisiksi (refleksin omaisiksi). Tietenkin kestävyys ja sisu nousee suureen osaan kun katsotaan, "-pysyykö vyökoekokelas kaikki määrätyt erät pystyssä"?

Tekniikoiden osaamisen vaatimustaso nousee jokaisessa vyöasteessa ja siksi kilpailukokemuksesta on  erinomaisen paljon hyötyä. Esim. jo vihreän vyön (3. kyu) kokelaalle kuuluu kaikkien tekniikoiden ja kombinaatioiden lisäksi viisi erää "sparraamista" (mutta pakollista kilpailukokemus on vasta ruskean vyön suoritusvaatimuksissa). Vyökokeisiin valitut harjoitusvastustajat ovat yleensä kokeneita harrastajia ja kilpailijoita, joten vöitä ei varmasti myönnetä harrastajille "ilmaiseksi"!

Vyökokelaalla tulee aina olla ohjaajansa suositus vyökokeeseen osallistumiseen kaikissa vyöasteissa. Vyökoe on maksullinen, mutta esim. alimman eli keltaisen vyön (5. kyu - on mahdollista suorittaa peruskurssin jälkeen) suorittaminenkin maksaa vain 15 euroa.

Kaikki suoritetut vyöt, leirit, koulutukset, liiton vuosimaksut, lisenssimaksut, lääkärintarkastukset, ottelut jne. merkitään jokaisen harrastajan henkilökohtaiseen potkunyrkkeilypassiin. Passi on myös kilpailijoiden virallinen asiakirja kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa.

Vyökoevaatimukset löytyvät täältä.SUUNTAA ANTAVA LASKELMA PERUSKURSSILLE TULEVALLE:

  • Potkunyrkkeilypassi    25 euroa
  • JKB:n T-paita    12-18 euroa
  • JKB:n Shortsit    35 euroa
  • Leirimaksu    15 - 25 euroa
  • Vyökoemaksu   15 euroa
  • Hammassuojat    8 euroa
  • Lisenssivakuutus (Lisätietoja: Ohjaajat, Lisenssi)

Jossakin vaiheessa ajankohtaiseksi tulee myös omien harrastus ja suojavarusteiden hankkiminen, joiden hinta määräytyy melkein suoraan laadun perusteella, eli "sitä saa mitä tilaa".

Kohtalaiset harrastuskäyttöön sopivat varusteet saa n. 100 - 170 eurolla.

(Hanskat, säärisuojat, alasuoja, hammassuoja)

Kilpailukäyttöön soveltuvista (kestävimmistä/paremmista) varusteista saa tietenkin maksaa enemmän, mutta toisaalta niistä on myös helpompi päästä eroon eli vaikkapa myydä kaverille.

Voit tietenkin hankkia varusteesi itse, mutta helpoiten/edullisimmin saat ne seuran kautta.

Katso lisätietoa hinnoista.

  • peruskurssimaksu 120€ (sisältää käsisiteet ja säärisuojat)
  • jäsenmaksu 120€ vuosi (harrastajat: syyskuu-elokuu 120 €, peruskurssin syyskuussa aloittaneet: tammi-elokuu 70 €, peruskurssin tammikuussa aloittaneet: touko-elokuu 30 €)


Päivitetty 2017-05