Jigotai ry - Iaido
Etusivu

 iaido

 

Jigotai Ry:ssä harjoiteltavan Iaidon perinteet ja juuret johtavat satojen vuosien taakse Japanin historiaan ja Hayashizaki Jinsuke Minamoto no Shigenobu nimiseen samuraihin. Käytännössä Iaidon harjoittelu koostuu ennalta määrättyjen liikesarjojen harjoittelusta, näitä liikesarjoja kutsutaan nimellä kata. Näissä ennalta määrätyissä liikesarjoissa harjoitellaan miekkatekniikkaa ja taktiikkaa sekä opettajamme tapaa välittää sitä meille.

 

Iaido tekniikoita on useita ja niitä harjoitellaan erilaisista lähtötilanteista: kyyrystä, istuvasta tai seisovasta asennosta sekä suoraan kävelystä. Jokaista mahdollista hyökkäyksen suuntaa tutkitaan tarkoin: vasen, oikea, edestä ja takaa, pimeässä ja valossa. Joskus harjoitellaan tilanteita, joissa tilassa on ulkoisia esteitä, jolloin normaali veto tupesta ei onnistu tai harjoittelijan yllä on matalalla roikkuva kohde. On tekniikoita toisista iaikoulukunnista olevia vastaan ja muotoja vastustajan hyökkäystä vastaan, jolloin vastustaja yrittää estää iaidokaa vetämästä miekkaa tarttumalla tämän miekkaan kahvasta tai tupesta, joko edestä tai takaa.

 

Harjoitellessaan Iaidoka ei hio pelkästään tekniikkaa, vaan myös jotain itsessään. Iaidon on tarkoitus mennä harjoittelun kautta sisimpään.

 

"Katachi kara haitte kokoro ni itaru"
(lainaus: Takada Gakudô sensei)