Aikido

Aikido on judon ja karaten tapaan nykyaikainen japanilaisiin taistelutaitoihin perustuva budolaji. Sana 'budo' on japania ja tarkoittaa soturin tietä, taistelutaitoa, jonka tarkoituksena on kasvattaa harjoittelijaansa sekä henkisesti että fyysisesti. Aikidon kehittäjä Morihei Ueshiba (1883–1969) opiskeli lukuisia vanhoja taistelutaitoja, joiden pohjalta hän kehitti aikidon. Sana 'aikido' tarkoittaa suomennettuna harmonisen (Ai) voiman (Ki) tietä (Do). Aikidossa ei ole varsinaisesti hyökkääviä liikkeitä (tekniikoita), vaan kaikki liikkeet ovat harmoniassa hyökkääjän (uke) liikkeiden kanssa ja noudattavat luonnollisia liikeratoja.

Aikidoharjoittelun perusperiaatteita ovat väkivallattomuus ja kilpailemattomuus. Harjoittelun päätavoite on harjoittelijoiden keskinäinen fyysinen harjoitus, joka kehittää molempien osapuolten fyysisten ja psyykkisten voimien koordinointikykyä.

Aikidon harjoittelu sopii lähes kaikille ikään, kokoon ja sukupuoleen katsomatta, koska harjoittelu ei ole sidoksissa fyysiseen voimaan. Jokainen harjoittelija määrittelee itse päämääränsä ja rajansa harjoittelulleen. Syitä aikidon harjoittelulle voivat olla esimerkiksi itsepuolustustaito, filosofia tai vaikkapa vain kunnon ylläpito.

Aikido Jyväskylässä

Jyväskylän aikidotoiminta alkoi karateseura Campus-do ry:n järjestämällä aikidoleirillä vuonna 1985. Campus-do:n aikidotoiminta siirtyi vuonna 1993 Jyväskylä Jigotai ry:n alaisuuteen.